Miller House, Invergowrie, Dundee

The site is located to the west of Invergowrie with superb southern views over the River Tay, the site and surrounding landscape making a unique and beautiful location for a home.

The brief asked for a new dwelling house utilising the existing site while retaining this within the well-established alpine gardens. The design was also to be adventurous in style, sympathetic to the surroundings, appropriate in scale to the existing neighbouring properties and designed to respond to the views from the site over the River Tay towards Fife and beyond.

The design features incorporate the use of wet dash render, natural stone, Scottish slates, Douglas Fir “glulam” beams and glazed screens externally. Internal finishes include; textured cement render, Douglas Fir “glulam” beams, glazed screens and a natural stone fireplace wall including a one piece natural stone hearth and mantle. The entrance hall includes a curved staircase in Douglas Fir with a solid white balustrade and stainless steel curved tubular handrail.

The timber constructed Loggia leading to the entrance links the car parking area and the lounge visually, while physically linking the accommodation with the landscape.