Commercial/Industrial2018-12-06T20:48:47+00:00

We are a dynamic, award-winning Architectural Practice with experience of creating award-winning buildings across a diverse range of building types.

GET IN TOUCH

COMMERCIAL & INDUSTRIAL

We have been providing architectural and building services across a wide variety of sectors for many many years and proud to present a selection of work taken from our Commercial/Industrial Portfolio.

From our head office in Glamis, Angus and our central Scotland office in Stirling city centre, we work with clients to create building solutions which will not only satisfy their current and future requirements but which will have facets of interest exceeding expectation.  We offer a unique combination of local knowledge with international experience.

We can help develop a project from the initial ideas, assisting in refining/rationalising the brief through to the completion of the project and beyond.  

Our aim is to provide a reliable, efficient and comprehensive service which is focused on the clients’ needs.

STRUCTURAL VISION

JFS Architects is an award winning company with a reputation for consistent innovation at the highest level of design.

Wood Group

Proposed Office Development, Portlethen, Aberdeen: The Wood Group

JFS Architects were appointed by Stewart Milne Construction to answer the Design Development Brief for a Major Commercial Office Complex at Portlethen, Aberdeen. The Project was an “owner/developer” let venture where a lease submission for the proposed new building had to be agreed with the end user, The Wood Group.

The proposal consolidated several of the Wood Groups office buildings into one new purpose built self-contained Headquarters building for some 1200 staff. The building had to be designed to comply with the British Council of Office (BCO) guidelines for a new office development, achieve a BREEAM “very good” rating and embrace the specific requirements of the Wood Group’s design development brief that stipulated the following important criteria:

153,000sqft net internal office space
3,000sqft of gymnasium facilities
4,500sqft of restaurant and kitchen accommodation
900 car parking spaces
25% future expansion capability

The building also had to be designed so that each floor or wing could be flexible and capable of being separate let in order that, if required, the building can be divided into individual tenanted areas and evolve to become a multiple occupancy facility.

Estimated Construction Cost – Circa £15 Million

West Port, Dundee

West Port Mixed Development, Dundee: Casino, Retail, Offices and Services Apartments.

As the final stage to the West Marketgait Masterplan, the West Port development not only provides commercial, leisure and special serviced apartment accommodation within Dundee City Centre but also seeks to embody the spirit of Dundee City Council’s Cultural & Commercial Quarter policy and simultaneously create a physical and visual environment commensurate with the quality and scale expected of an urban centre.

Designed with a building footprint of over 2075m², the West Port accommodates a Bar/Café, various sized retail and office units at ground floor level, a two-storey casino at first floor level, high quality office accommodation at third floor level and 25 unique modern and spacious serviced apartment designed to take advantage of the spectacular view from the fourth and fifth floor levels.

The top two floors at the sixth and seventh levels are dominated by a high quality spectacular circular two-storey penthouse with private terrace that give 360 degree panoramic views over the city centre, River Tay estuary and surrounding areas. Generally, the scale of the proposed design rises through three stories on the west and north elevations, five stories on the south and east elevations and seven stories in the south eastern corner. The considered variation in storey height is a direct response to the surrounding environment and intended relationship with existing adjacent buildings.

The works at the West Port was completed in October 2009 on time and on budget with a contract sum of £14 million procured using a traditional two stage contract.

Architecture is the scientific art of making structures express ideas.

Fred Stephen

JFSA

New Architects Studio, Glamis: James F Stephen Architects

James F Stephen Architects’ new purpose built office in the conservation village of Glamis was completed in December 2006 to cater for the ever expanding workload of the practice and consequential increase in staff. The new offices have a gross floor area of 7,000 sq ft split between two levels.

The Studio has been designed to echo some of the architectural features found in some local vernacular buildings – such as the “openings” facing Backdykes echoing the “cart shed” doors on the re-built barn at the local Folk Museum. Furthermore, the palette of materials utilised draws largely on traditional Scottish building materials, such as timber, wet-dash render and natural slate. However these materials and features have been put together in a manner to create a modern office building that is contemporary in both style and feel. Internally, the use of laminated timber structural beams and Douglas Fir timber creates a warmth against the backdrop of white walls and ceilings which reflect natural light and create a pleasant and “airy” working environment.

The new Studio provides the Practice with state of the art facilities, including video conferencing facilities, flexible meetings spaces, excellent staff welfare facilities, private car parking as well as providing an unrivalled working environment for everyone in the office and allowing staff to work from a building which is an “advert” for the quality of the Practice’s architectural design and attention to detail.

Miller House, Invergowrie, Dundee

The site is located to the west of Invergowrie with superb southern views over the River Tay, the site and surrounding landscape making a unique and beautiful location for a home.

The brief asked for a new dwelling house utilising the existing site while retaining this within the well-established alpine gardens. The design was also to be adventurous in style, sympathetic to the surroundings, appropriate in scale to the existing neighbouring properties and designed to respond to the views from the site over the River Tay towards Fife and beyond.

The design features incorporate the use of wet dash render, natural stone, Scottish slates, Douglas Fir “glulam” beams and glazed screens externally. Internal finishes include; textured cement render, Douglas Fir “glulam” beams, glazed screens and a natural stone fireplace wall including a one piece natural stone hearth and mantle. The entrance hall includes a curved staircase in Douglas Fir with a solid white balustrade and stainless steel curved tubular handrail.

The timber constructed Loggia leading to the entrance links the car parking area and the lounge visually, while physically linking the accommodation with the landscape.